Přeskočit na obsah

Kdo by měl umřít?

Ač zní nadpis poněkud morbidně a tento článek skutečně i bude o smrti, není se čeho bát. Je to jen má úvaha, která mě nepřipravenou přepadla ze zálohy během úklidu kuchyně a do jisté míry mě vykolejila natolik, že jsem dostala neutišitelnou touhu se o ní s někým podělit. Takže…

Kdo by měl umřít?

Protože zrovna teď pracuji na třetím dílu Dcer světla a temnoty s pracovním názvem „Koruna ze světla“, točí se i většina mých myšlenek právě kolem tohoto příběhu. Není to tak dávno, co jsem narazila na video, v němž jeho autorka shrnula pro ni nejhorší klišé YA knih. Až si vzpomenu, kde jsem toto povedené video viděla, dám vám sem odkaz. 🙂 Jedním z jmenovaných nešvarů byla i smrt vedlejších postav na konci příběhu.

Proč vždycky umře vedlejší postava?

Vysvětlení je celkem jednoduché. YA knihy nebo knihy pro mládež nejsou pohádky (i když i ty umí být pěkně drsné!), a tak nikdo neočekává, že všechny postavy budou mít své „A žili spolu šťastně až do smrti“. Bez toho, aby sem tam někdo z klaďasů zemřel, by příběh nebyl tolik uvěřitelný, nebo snad ano? Nechybělo by nám tam něco? Ale proč tedy vždycky vedlejší postava? To je snad ještě jednodušší! Nikdo nechce, aby umřela jeho oblíbená postava! Teda skoro nikdo. 🙂 A autor už vůbec ne. Jistě, jsme tak trochu sadisti, necháváme své postavy projít peklem a utrpením, ale nechat je na konci zemřít? To chceme jen málokdy. Jistě, i já mám v zásobě pár příběhů, v nichž se hlavní postava svého happily ever after nedožije, ale to jsou příběhy, které tvořím s tím, že ta postava MÁ umřít. Ale co ten zbytek?

Když jsem začala psát, slíbila jsem si, že se budu snažit stále zlepšovat. Učit se, jak lépe psát. A taky jsem si slíbila, že se pokusím vyhýbat všem zajetým klišé. Protože já mám ráda výzvy, ráda bořím zdi a dělám si věci po svém. Jinak. Možná lépe, možná ne. A zde vyvstává to pravé dilema. Nechat na konci Dcer světla a temnoty všechny naživu? Nebo zabít vedlejší postavu a vytvořit tak staré dobré YA klišé? Nebo se postavit proti zdi, prorazit ji hlavou a nechat umřít jednu ze sester? ALE KTEROU?! NEBO OBĚ???!!

Tahle myšlenka mi vrtá hlavou už pár hodin a já se jí nedokážu zbavit. Nechci, aby Sára nebo Lea zemřela. Taky ale nechci opakovat klišé. Ale když při velkém finále, rozhodující bitvě, ke které se celý příběh schyluje, neumře nikdo…?

Hádám, že to je otázka, na kterou nebudu znát odpověď, dokud se k tomuto konci skutečně nedostanu. Vypadá to, že odpověď na ni bude překvapením i pro mě.

 

3 komentáře na “Kdo by měl umřít?”

  1. Ja dúfam, že žiadna zo sestier nezomrie, a bude to happy end. Mohli by sa stretnúť aj so svojou staršou sestrou a zachrániť aj ju.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..